glavni izbornik

Reklame

regate
Završena regatna sezona 2006Dalen - pobjednik Hrvatskog Kupa i Adria Cupa u slalomu

Došao je kraj još jednoj vrlo burnoj i napetoj sezoni.

U slalomu smo ove godine imali dosta sreće s vjetrom i od 5 slaloma uspješno su odvožena čak 3. Favorita ove godine nije falilo, i do samog kraja je pobjednik bio neizvjesan.

Prvo je Vladan Desnica superuvjerljivo pobijedio na Jadriji, a onda je Ante Berlengi jednako toliko uvjerljivo pobijedio u slalomu održanom u Biogradu. Ipak, Vladanu je tokom sezone forma padala, a Berlengiju je jedina regata na kojoj se pojavio bila ona u Biogradu tako da je to otvorilo šanse konstanto dobrom Dalenu Geromelli.

Dalen je bio jedini koji je tokom cijele sezone nizao rezultate u samom vrhu, a pobjeda na Hallowindu u super jakoj konkurenciji i u vrlo teškim uvjetima osigurala mu je ukupno prvo mjesto u Kupu Hrvatske. Dalen već duže vrijeme vozi stvarno odlično, a ovim rezultatom je dokazao da od sada možemo računat na njega kao na jednog od glavnih favorita.

Stojan - prvi u Adria Cupu u formuli i drugi u slalomu Vladan - drugo mjesto u Hrvatskom Kupu u slalomu

U Adria Cupu je bilo jednako tako gusto kao i u Kupu HR, s iznimkom da se regata u Biogradu nije bodovala. Dalen je s trećim mjestom s Jadrije i pobjedom u Premanturi osvojio i ovu titulu, a slijedi ga super konstantni Stojan Vidakovič na drugom mjestu i Vladan Desnica na trećem.

Kup Hrvatske u formuli je ove godine bio vrlo siromašan. Odvožene su samo tri regate sa nekolicinom naših predstavnika na kojima je Oliver nanizao tri prva mjesta i, uz Državno Prvenstvo koje je osvojio ranije u Vignju, osvojio i Kup Hrvatske. Slijede ga Ante Berlengi na drugom mjestu i iskusni Vido Jeramaz iz Metkoviča na trećem mjestu.

Vido - treći u Kupu Hrvatske i na Državnom Prvenstvu u formuli Ante - viceprvak u formuli

Otkad postoji Adria Cup, Stojan Vidakovič ga konstantno osvaja. Čovjek je fenomen, što je stariji vozi sve bolje i forma nikako da ga napusti. I dalje je trn u peti svim onim ambicioznim formulašima, kojih u Adria Cupu stvarno ne nedostaje i koji treniraju nekoliko puta više od njega. Uz Adria Cup, Stojan je ove godine osvojio i vrlo jaki Super Cup, kup kontinentalne europe.
Naš Oliver Biljman morao se zadovoljiti drugim mjestom, a Sašo Degleria iz Slovenije po prvi puta u karijeri je osvojio treće mjesto.

Oliver - prvak hrvatske u formuli Sašo Degleria - 3. mjesto za Adria Cup u formuli

Nakon ove sezone postalo je prilično jasno u kojem smjeru će ići natjecanja na našem akvatoriju. Slalom je sve popularniji i na svakoj regati se pojavljuje sve više novih natjecatelja, a i pokazalo se da slalom kod nas može funkcionirati čak i sa ovako visokom granicom vjetra od 15 čvorova (u svijetu se vozi već iznad 11 čvorova).
Dogodine se sprema još veći broj slalom regata i još jača konkurencija. Oliver se priključio slalomašima i već na Hallowindu pokazao da je jak, mlade nade iz Baške na Krku osvajaju sve bolje rezultate (Niko Dujmović i Marin Polonijo), a bilo bi zgodno vidjeti i legendu Zdravka Cerovca kako bi se snašao među ovim novim slalomašima. Zdravko se, naime, još uvijek tu i tamo pojavi na nekoj lokalnoj regati i ostavi sve iza sebe.

Janko Kapeli - treći u slalomu u Biogradu

Formula je u Hrvatskoj konkurenciji pala u drugi plan i oni koji se odluće dogodine vozit formulu, ukoliko žele veliki broj konkurenata, morat će učestvovati na regatama koje se boduju za Adria Cup i Super Cup (Bol, Viganj, Hallowind...). U kontinentalnim zemljama pokazalo se da formula nije nimalo u zatonu te Česi, Mađari, Austrijanci itd. su i dalje totalno napaljeni na ovu taktičnu disciplinu, i zajedno sa par naših če biti više nego jaka konkurancija dogodine. 

Zahvaljujemo se svim fotografima na ustupljenim slikama.(c) WSurf 2006. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.