glavni izbornik

chatbox

chatbox
Zadnje dodane slike
12.jpg
07.jpg
08.jpg
11.jpg
09.jpg

Slučajne slike
076.jpg
04.jpg
2006_03_050213.jpg

Statistika galerije
6086978 pregleda slika
12088 komentara
9361 datoteka
360 albuma u 12 kategorija


Front loop u 30-oj godini i poslije
Već nakon što sam stao u fuseve i naučio osnove glisiranja i vožnje gori-doli, a usput prateći svjetsku scenu, tamo negdje 2000/2001 sam i ja počeo "vrtiti" gluposti kada nije bilo vjetra. Iduće godine počeo sam sa chop-hopom i naravno freestyleom. Bolesnoća u koju je freestyle danas evoluirao, ne dopušta onima koji ne žive ili barem ne provode dobar dio godine na mjestima sa svakodnevnim vjetrom, napredak i praćenje trendova. To je nešto kao da pokušavate natjerati fiću da se utrkuje sa F1.


Problem

Problem današnjih zrelih windsurfera je definitivno mali broj dana na moru. Žena, djeca, bolesni starci, posao i ostale životni problemi ne dopuštaju da kao prije u studentskim danima trčite za svakim vjetrom u polu-pokvarenom automobilu sa uvijek upaljenom lampicom rezerve, klimavim nosačima i hrpom opreme zavezanom već vidno istrošenim konopom. Moderni mladi surferi danas imaju najnoviju fancy opremu, solidne automobile mama i tata i najnovije neil pryde steznike za krovne nosače. Sjećam se kako smo jednom Darko, Jerić i ja natovarili renault4 sa hrpom opreme na krovu i skoro se izvrnili u malo jačoj okuci - vozili smo čak na 2 kotača, s jedne strane ceste more, a s druge brdo. Oprostite na digresiji, vratimo se problemu. Ovako.

Znači, vi ekipa ne surfate puno, djeca plaču, žene traže nove torbice i cipelice, i treba raditi. Nemate vremena za nekakvi malo vidljiviji napredak u windsurfingu. Onaj nevidljivi napredak je usavršiti jibe, pa to onda znate vi i još 3 surfera na cijelom Vignju, a vidljiviji napredak je napraviti duck jibe, pa to onda vide i drugi i to je super. Još je bolje napraviti 360°, možda i chop-hop pred puntom na Vignju. Ali zašto, baš kao u filmovima, ne bi oborili ekipu na plaži s nogu? Pokušajte zaboraviti nekakvu vašu skromnost i povučenost.

Zašto ne bi Vi, baš poput Jamesa Bonda očarali vašu suprugu i cijelu ekipu pred samom plažom i na kraju krajeva ugodili sebi i malo dignuli moral. Zašto baš Vi ne bi indijanskim povikom se zaletjeli prema plaži i odvalili jedan ludilo speed loop i onda izašli na plažu u trku uhvatili vašu ženu i poljubili je onako od srca, iz sve snage, grubo i silovito, tako da sva sretna i zbunjena osjeti u vama ono iskonsko što svaki muškarac mora imati - muškost !


Rješenje problema - program za amatere

Nakon što smo definirali problem, a problem je zapravo da imresionirate vašu draganu i da navečer u šatoru vidite i vi i ona "sve zvizde" i da potrošite barem 3-5 kilograma i da ometate sve susjede.
Znači: kako poboljšati vaš seksualni život?
Odgovor je jednostavan: napravite front loop ispred plaže !


Kako napraviti front loop ispred plaže ?

Front loop je zapravo salto preko vala, ali budući da na Vignju nema baš nešto vala, onda ćemo morati iskoristiti i malko tehniku. Ono što će nam služiti kao referenca je front loop kako ga radi Mladen Belamarić Grozni na maestralu. Što nam za takvo nešto treba? Solidna freemove daska od max. 115 litara, jedro od maksimalno 6.5 kvadrata, a što manje to bolje, i solidan maestral, a što jači to bolje. Treba vam i plaža puna ljudi, među kojima je i vaša draga, a to ima na Vignju, Bolu, Medenoj, Resniku, Obojenoj, Neretvi, Bibinjama i sl. Iz osobnog iskustva, najidealnija velika oprema za front loop na maestralu (ne speed loop) mi je bila daska od 94 litre i jedro 6.2. Računajte da ako možete napraviti chop-hop s daskom, da je daska pogodna za loop, a jedro što manje to bolje. Meni je 6.2 idealno veliko-malo jedro.

Razbit ćemo loop u nekoliko modula i 3 dana:

Dan prvi



Modul 1. Skok - skok može biti chop-hop bez vala, što za početak možda i nije dobro jer onda morate misliti na to da tehnički skočite, pa se izgubite u loopu. Kada surfate na Vignju, pa kada se sa vraćate prema plaži, pripazite na one lijepe male valove koji dolaze onako prema provi s boka. I kada opazite da je val pred vama oštar i dobar za mali skok, primaknite se valu i iskoristite ga za skok i uvjerite se da ste se fino odljepljeli od površine i da je peraja vani. Prvi dan vježbajte samo taj skok i uvježbajte ga kako treba. Mislim pogledajte mali valić koji Mladen koristi i to je to.

Dan drugi



Počeo je maestral i vi ste spremni za drugi modul, a to je prevladavanje mentalne barijere tj. straha, koji i jest najveći problem u loopu.

Modul 2. Razbijanje - sjećate se kako vas je katapultiralo dok ste počinjali surfati. Užasan osjećaj. Danas ćemo se igrati s katapultiranjem i učinit ćemo veselje od njega. Ovaj modul možete početi vježbati samo, ako ste cijeli dan prije vježbali skokove. Vozite i vidite valić, primaknete se i skočite i sada. Pustite stražnju ruku na boomu, a prednju ostavite i ne puštajte je, i bacite se s nogama u fusevima sprijeda. Na ovaj način past ćete na leđa i malo ćete se razbiti, ali to nije nikakva frka. Osjetit ćete veliki strah i bol. Drugi put kada to učinite u istom surfanju malo će vas manje boljeti i strašiti . Treći put još manje itd. Cilj ovog modula je razbiti strah, a ne stražnjicu ili leđa. Padanjem na leđa prevladavate strah, bez nekakvog rizika od ozljede (naravno, pod uvjetom da nista bolovali na leđa, imali operacije kralježnice i slično). Stvar je u tome da skočite, a kako je malen skok pad na stražnjicu u more nije frka.




Modul 3. Loop - malo ste se razbijali i što sada. Ako ste živi idemo dalje, a ako ste na putu prema ambulati ja vam ovo nisam govorio, radite na vlastitu odgovornost. Sve ove stvari što sam vam govorio bilo bi dobro da ste vježbali na sredini kanala di vas ne prati puno očiju i di ste sami vi, more, vjetar i dragi Bog. U takvom ambijentu je najbolje trenirati. Po mojoj procjeni strah ste razbili i sada je predzadnji korak koji morate učiniti. U onom skoku za razbijanje nemojte pustiti stražnju ruku, nego baš naprotiv stegnite tu stražnju ruku kada ste već preko valića skočili i gledajte kako se svjet rotira oko vas i onda BUM. "Budite" se u položaju za vodeni start, a nos daske pokazuje prema Vignju, što hoće reći uspijeli ste! Pkušate ponovo i isti ishod, pa opet i opet. Pa nekada uspije nekada ne, ali straha više nema!



U ovoj fazi doskok vam je slab, ali zato se dočekate na vodeni start (kao na slici) i nastavite prema smjeru, prema kojem ste i išli, a to je cilj ovog projekta. Svoju radost ne kazujete nikome nego sve dok ne padne maestral vježbate loop i idete navečer u krevet veseli i sretni. Pokušajte pričekati sutra.

Dan treći - cilj projekta

Opet puše maestral i vi sada ste već nekoliko puta izvježbali loop i pripremate se za veliki događaj. Glisirate sigurno prema plaži, a prije toga ste zamolili dragu da bude na vrhu plaže, kupili ste dan prije cvijeće (bolje rečeno ukrali ste iz restorana) i spremili ste ga na sigurno. Surfate s isključenim razumom, nemojte previše razmišljati kada trebate raditi loop, isključite se. To se najbolje radi onim razbijanjem. Vi surfate, locirali ste dragu, u pribiližavanju plaži vidite val, počinjete sa deranjem poput indijanaca i HOP, STEZANJE STRAŽNJE RUKE, NE PUŠTAJTE NIŠTA, ROTACIJA... VODENI, IZLEĆETE S OPREMOM NA PLAŽU, SKAČETE NA DRAGU, LJUBITE JE, DIŽETE JE, NOSITE U APARTMAN I PONOVNO NJEŽNO LJUBITE, Gospođa sva iznenađena i zbunjena, viče pusti me i te sheme, ali vi ništa, nego je odnesete tamo gdje je krevet, poklonite cvijeće, rješite se svih potencijalnih "zaštitnih sredstava" i... dalje je vaš problem, teži nego front loop ;)


Epilog

Iznenađujte, budite ludi, pravite redikule od sebe, ali živite punim plućima, i ludo i veselo kada treba, i ozbiljno i profesionalno kada treba, ali samo neka je pošteno. Odpilite sve one koji vam nude gotove okvire življenja bazirane na reklamama, šugavim životima tzv. "zvijezda i estrade", ne brijte ih 2%, nego furajte svoje. Svakim danom živite pošteno, iznenađujte vaše žene, odvedite ih u radnom danu na ples i plešite cijelu noć, kada idete u običnu šetnju iznenadite je i odvedite u onako običnoj robi u najfiniji restoran i potrošite te glupe kune i na nju, a ne samo na kredite za novi automobil, nekave daske, mobitele, televizije, računala i slične glupe i nepotrebne stvari. Umjesto boljeg i skupog auto koje će vas vezati za kuću idućih pet godina, kupite jeftinije i slabije auto, ali zato je odvedite na lijepo putovanje i osvježite vaš brak. Ona će vam to sve vratiti i nadopunjivati vas. Bit ćete jedno!

Osim toga i vi ćete se bolje osjećati kada budete radili loop i bit faca, a svima nama muškarcima treba da budemo malo face, barem malo.

Svako dobro svima u nadolazećem ljetu i maestralima.

PS: Link je na članak o starcu koji je rješio ovaj problem u pedesetoj ;)
23 komentara [by: drna, 18.6.2006]

drna   [18.6.2006 - 15:13h]
Malo naprediniji mogu ovo sve u jedan dan rješit. Meni je tribalo inače 2 sata surfanja i to je bilo to. Najgluplji i najlakši opaki trik.

jasa   [18.6.2006 - 15:27h]
svaka čast za dobar članak Drna! Šta kaže tvoja draga kad okreneš loop ispred Vignja? tongue (ili je to pisano iz vlastitog iskustva) laughing

drna   [18.6.2006 - 18:37h]
nisam još bio na Vignju i to napravio pa neznam što bi rekla tongue

srećko   [18.6.2006 - 21:53h]
svaka čast drna. meni si fakat dao text za proučavanje, razmišljanje, divljenje....možda...izazov ??? smile smile smile smile još jednom, thanx tongue

srećko   [18.6.2006 - 21:57h]
daj pojasni ovaj MODUL 2: b...acite se s nogama u fusevima sprijeda... wassat

drna   [19.6.2006 - 00:50h]
fala asu. pa to znači da u skoku zategneš ruku i samo se pustiš da te sila baci, ali s nogama čvrsto u fusevima, to je onako metaforički :)

srećko   [19.6.2006 - 08:36h]
baci te na leđa ? zbunio si me s onim ...u fusevima sprijeda... to mi baš nije jasno wassat

jury   [19.6.2006 - 13:40h]
dobar je članak..lijepo je napokon čut da neko prizna kako sve što radimo, pa tako i surfanje, radimo zbog žena (ako ne u potpunosti onda barem malo, ali uvjek su one tu negdje u našoj podsvjesti)... wink
živio drna

drna   [19.6.2006 - 19:55h]
tnx jury. Ma Srećko ovako. Skočiš, zatvoriš jedro sa stražnjom rukom i to je to, &probudiš& se na istoj strani s koje si i krenuo u skok, tj. napravija si loop :)

BravoJ   [20.6.2006 - 08:50h]
Je, zbog žene surfam. Da je skinem s kurca makar par sati! laughing

srećko   [20.6.2006 - 09:21h]
@BravoJ - cool tongue
@Drnašin - da ne shvatiš da ču ja to isprobavati, nego me čisto ovako zanima. Sve si lijepo objasnio, nego, dal treba u salto pomoč tijelom ili jedro sve napravi dok zategneš stražnjom rukom ? wassat

bulji   [20.6.2006 - 11:46h]
ma drna van sere, nemojte to radit il cete poginit wassat

drna   [20.6.2006 - 20:11h]
zategneš stražnju ruku, i ne puštaš je. za početak to. poslije da poboljšaš rotaciju koristiš i pogled prema zada i trzneš i tijelom za bolju rotaciju. za početak samo zategneš ruku i čekaš čude.
PS: zaboravija san reć da raširiš ruke po boomu i onda zategneš

Mali Mirko   [21.6.2006 - 10:23h]
1% effort, 99% mental. Hit the ramp and go for it! laughing

matatizo   [21.6.2006 - 10:42h]
sjajan tekst, cestitke autoru! cini mi se da ce loop doci prije ako epilog procitate i za uvertiru, bravo!

srećko   [21.6.2006 - 10:48h]
@ drna: 1. jel još furaš Arrows ???, 2. jel si ti na onoj slici u galeriji >drna filozofira> ? smile

bulji   [21.6.2006 - 15:02h]
po bogu ljudi! sve vas je zaveo nemoj te to raditi to je nemoguce, smrtnost 75% pri prvom pokusaju

drna   [21.6.2006 - 18:15h]
tenx ljudi.
@srecko: da, ja ono filozofiram :) više ne furam arrows jer ga se teško može kupiti, firma propala i tako to. sada cu furati north i slim sails :)

srećko   [21.6.2006 - 22:05h]
@bulji - no problem, sve treba probat, ebes postotke. @ drna - northsails, tako je wink wink

pseudo   [22.6.2006 - 11:45h]
Svaka cast, vrlo simpaticno, pusti folirancije..

prethodna ( 1 2 ) sljedeća

ime:     [formatiraj text] (?)
smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

Samo registrirani korisnici mogu dodavati komentare. U slucaju da ste niste još registrirali to možete uciniti ovdje.


Reklame

Trazilica

pretraži novosti
pretraži forum
pretraži galeriju slika

slika tjedna

arhiva - slika tjedna

anketa
Koliko velik je bio najveći val po kojem ste jedrili na dasci?
< 50cm
50cm - 1m
1m - 2m
2m - 3m
3m - 4m
4m - 5m
> 5m
ne znam

pogledaj rezultate

arhiva anketa

vrijeme
Mjesto smjer vjetra brzina vjetra (cvorovi) temperatura zraka (C) izmjereno u (sati)
Dubrov. var 0 l 1:l
Pula var 0 l 1:l
Rijeka var 0 l 1:l
Split var 0 l 1:l
Varaždin - 0 3 05:00
Šibenik - 0 12 22:00
Zadar var 0 l 1:l
Zagreb var 0 l 1:l
Beaufort skala

forum
pomoc oko odabira opreme - 16:05h, 23.5.13 (odg. #3)
oldschool vs. newschool daske - 12:01h, 12.6.12 (odg. #1)
Boom grip materijal - 10:33h, 09.5.12 (odg. #4)
Ukraden Duke 5.9 - 20:05h, 18.3.12 (odg. #0)
pozdrav ,početnik - 16:23h, 12.11.11 (odg. #9)

oglasi
Potražnja: Ponuda:

Potraznja potražnja
117 oglasa u databazi,
zadnji od 05.11.2023
Ponuda ponuda
887 oglasa u databazi,
zadnji od 19.03.2024

vazni linkovi
7 bofora
JK Podstrana
Surfanje
Hrvatska Udruga Klubova Jedrenja na Dasci
KJD Zagreb
Surf klub "Tri Strijele"
Surfmania.net
Totisurf.com
Windsurfing Koprivnica
Windsurfing Style Team
Prognostičke karte - Meteoadriatic
Adriakite
Boardforce
Kayak & SUP Hvar
Hiking Hvar

info
Impressum
Reklamni prostor

1 korisnik je trenutačno na ovoj stranici


posjetitelj od 1998

u slučaju da uočite mrtvi link, neku grešku, želite poslati neki komentar ili prijedlog u svezi stranica - onda to možete učiniti u feedback forumu


(c) WSurf 2015. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.