glavni izbornik

Reklame

reportaze
Cabo Verde 2008 by Demajahanje savršenog vala, Ponta Leme - Dema

Pasat koji puše uzduž sjeverozapadne obale Afrike u našim krajevima najpoznatiji je po svojoj snazi koja nerijetko na Pozu i ostalim spotovima Kanarskih otoka, prelazi 50 čvorova u ljetnim mjesecima.
Dolaskom zime, vjetar se seli južnije, tako da sredinom jeseni, počinje sezona vjetrova na Salu, koja završava u kasno proljeće. Jačina vjetra od 18 do 22 čvorova je normalna na otoku, ponekad i do 30, a preko toga jako rijetko, gotovo nikada. Ako bas nemate sreće, pogoditi ćete tjedan kad ima 15 čvorova, il manje, ali to već spada u kategoriju teškog baksuza.
Što se vjetra tiće, najbolje je razdoblje, prema narodnoj predaji, period od siječnja do ožujka. Iako su se ove godine prosinac, ožujak i travanj pokazali kao najbolji mjeseci. Što se swella i valova tiće, svi viču february, february! Hmmm… bilo je 2 ili 3 dana .. ostalo po mjesecima… prosinac preko 10 dana, siječanj skoro 10, veljača malo više nego ništa, ožujak kojih 7 dana, travanj je znao imati i velikog swella… a uobičajen val od vjetra? Njega ima stalno od pola metra na gore, ovisno o snazi vjetra. Zna biti i preko 3 m. Skaće se u Shark Bayu i na Ponta Sino, rajda na Ponta Leme, a u slucaju swella, osim Ponta Prete, na zapadnoj obali je cijeli niz različitih riding spotova, među kojima bi trebalo istaknuti Coral Julho i Ali Babu.

up and down up and down... Ponta Preta Zalazak - Ponta Preta

Oprema… od formule do 60 litarskih dasaka, jedra od 8 do 3.7 m2, vozi se sve (što je jako relativno jer dok netko glisira sa 7.5m2 na 18 čvorova i ravnoj vodi, 100 metara vise na Ponta Leme, lokalac vozi 4.5m2 i 78lit na 4 metarskom sideoffshore valu). Uglavnom, najpreporučljiviji materijal bio bila petica i daska od 80 do 100 litara, manje od toga, jedino ako smatrate da ste profesionalac, expert za sideoffshore.  U mjestu Santa Maria nalazi se sva windsurfing i kite ponuda. 5 centara, sveukupno sa preko 200 kompleta opreme. Ravna voda, valovi, ovakvi onakvi, sve se naruči direktno iz centra, jedino što nemaju u ponudi, je dobar val za skok na desnu nogu…

Ponta Preta zajedno su jači - Ponta Leme

Galerija slika sa Cabo Verde (Dema)(c) WSurf 2008. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.