glavni izbornik

Reklame

reportaze
Crnogorsko primorje - Ljepota milovana vjetromPrekrasna pješćana plaža (Ada Bojana)
Nova avantura počinje, odlučili smo, idemo na regatu na Adu Bojanu, rijeku na samom jugu Crnogorskog primorja. Nakon višemjesečnog dogovaranja međusobno i sa organizatorom dogovorili smo termin: 29. i 30. 7. - pozvani smo na regatu na jug Crnogorskog primorja, na samu granicu sa Albanijom. Ada inače znači riječni otok koji se u ovom slučaju smjestio na samom ušću ulijevanja rijeke Bojane u more. Osim kroz par slika sa Interneta nitko od nas nije baš točno znao kamo idemo. U početku je glavni motiv odlaska na tako udaljenu regatu bio nagradni fond od 3000 Eura, što je za Hrvatske pojmove pravo bogatstvo. Osim toga termin regate je netom prije našeg državnog prvenstva tako da može poslužiti kao dobar trening.
Put Crne Gore krenulo je 10-tak Hrvatskih i Slovenskih takmičara zajedno u koloni kako se ne bi pogubili obzirom nitko do tada nije išao južnije od Dubrovnika. Svi naši timing planovi su pali u vodu nakon što smo vidjeli gužvu na Hrvatsko-Crnogorskoj granici obzirom da kroz obje granice vodi samo jedna traka za kamione, autobuse i osobne automobile. Nakon dvosatnog čekanja konačno smo ušli i krenuli prema Herceg Novom, prvom mjestu na našem putovanju. Herceg Novi je prije 90-te godine bio veliko turističko središte. Danas se još uvijek vide ostaci nekadašnje ljepote u obliku palmi i ponekog adaptiranog objekata, dok se na ostatku građevina vidi zub vremena zadnjih 15-ak godina. Uz cestu masovno stoje mještani sa kartonskim tablicama na kojima piše "APARTMAN SA KUPATILOM"-sa čim može biti apartman nego sa kupaonom? Nažalost tako izgledaju mnogi crnogorski primorski gradovi kroz koje smo prošli na našem proputovanju sa iznimkom Boke Kotarske i Svetog Stefana koji je uređen kao najbolje svjetsko turističko središte.
S druge strane priroda je prekrasna, zbog slabe razvedenosti obale i jakih južnih vjetrova, more je napravilo prekrasne klifove na rijetkim otočićima koji se visoko uzdižu iznad mora.

Nakon petosatne vožnje konačno smo prošli i Ulcinj, posljednji veliki grad prije samog odredišta.
Do same plaže vodi puteljak ugažen između makije i pješčanih dina kojem dodatni avanturistički duh daju rupe pune vode i kravice koje slobodno šeću svuda uokolo. Nakon par kilometara pješčane ceste izbija se na prekrasnu pješčanu plažu dugu 15 kilometara na kojoj ima sve skupa 200 ljudi. Od toga 20 surfera i 10-tak kitera. Uz to puše umjeren Maestral od 20 čvorova koji dolazi sa mora kojem ne smeta niti jedan jedini otočić već se samo vidi crta spajanja neba i mora daleko na horizontu. Savršeno! Dodatnu ljepotu dodaju drveni barovi sa izvrsnom glazbom prekrivenim palminim lišćem koji izgledaju kao da ih je netko direktno preselio sa Kube.

U Formuli su Vidaković, Desnica i Berlengi vodili napetu bitku Krave šeću svuda naokolo, pa i po cesti

Po dolasku odmah smo se upoznali sa ljubaznim domaćinima i napravili skipers meeting kako bi se dogovorili što ćemo voziti prvi dan natjecanja. Odluka je pala na Formulu Windsurfing jer vjetar još nije bio dovoljno jak za Slalom.
Toga dana smo počeli sa Formulom i nažalost mnogih, pogotovo takmičara i završili sa Formulom obzirom da se vjetar stalno vrtio oko 15 čvorova. Odvozilo se 5 vrlo napatih plovova gdje su Vidakovič, Desnica i Berlengi vodili bitku izmjenjujući se na vodećim pozicijama. Na kraju prvog dana Desnica je za nijansu bio bolji ispred Vidakoviča i Berlengija. Po završetku prvog dana lokalci su nam sasvim ozbiljno rekli da obavezno rastavimo i spremimo opremu u hangar jer noću krave znaju mjesečariti a posebno im je drago prelaziti baš preko opreme. Navečer smo večerali u jednom od prekrasnih restorana na samoj rijeci Bojani.

Sutra dan se od jutra vidjelo da će vjetar biti puno jači nego dan prije tako da se sve pripremalo za Slalom. No ipak prije Slaloma su se odvozile još 2 vrlo naporne trke Formule po 25 čvorova. Po valovima od 1 metar nije nimalo ugodno držati jedro od 11 i više kvadrata, pogotovo ne niz vjetar. Nakon 2 adrenalinom nabijena plova konačno je otpočeo Slalom. Glavni konkurent prije navedenoj trojci bio je Leonid Judin zvan Lonja jedan od domaćina i suorganizator. Inače Lonja je višestruki prvak bivše države kada je konkurencija u ovom sportu bila mnogo jača. Već nakon prvog starta i okreta oko prvih bova vidjelo se da je vrhunski pripremljen. U Slalomu se najveća borba vodila između Lonje, Vidakoviča i Desnice. Na kraju nakon više ponavljanja starta zbog preranog izletavanja uspjela su se odvoziti 3 plova, sa uskom pobjedom Lonje, ispred iskusnog Slovenca Vidakoviča. Naš Desnica bio je 3.

Za vrijeme održavanja Slaloma neki takmičari koji ne nastupaju u toj disciplini uživali su valove koji se stvaraju na mnogim pješčanim pličinama. Skok je na desne uzde direktno u val, a na lijeve uzde može se ridati val koji se vrlo solidno lomi. Veličina valova je nešto više od pola metra ali se vrlo lijepo lomi tako da za neki početnički waveriding je više nego dovoljan. Izvrstan osjećaj je da najčešće padate u mekani pijesak, obzirom da se pličina pruža duboko u more. Za početnike koji žele naučiti vodeni start ovo je savršeno mjesto jer na mnogim mjestima mogu normalno stajati i vjetar ih ne može nigdje odnijeti.

Leonid Judin (Lonja) bivši prvak jugoslavije pokazao je da je još u formi osvojivši prvo mjesto u slalomu Natjecatelje su čekale bogate nagrade u kešu tj. eurima

Drugi dan natjecanja završila je i kompletna regata sa odvoženih 7 plovova u disciplini Formula i 3 plova u disciplini Slalom. To je mnogo više nego na mnogim našim regatama. Na kraju je organiziran Surferska večera i dodjela bogatih nagrada u kešu.
Ujutro se zadovoljno krenulo nazad prema Hrvatskoj usput razgledavajući sve ljepote Crnogorskog primorja.


galerija slika


(c) WSurf 2004. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.