glavni izbornik

Reklame

reportaze
Gran Canaria 2004


piše: Draško Andrić
slike: Sonja Marjanović

Lero jump
Članovi KJD Zagreb (Tomislav Mileković, Jaša Čalogović, Igor Lerman, Davor Šarić i Draško Andrić) nisu ni ove godine propustili jednu od najvećih surferskih poslastica, proljetno surfanje na Gran Canarii. Ove smo se godine odlučili za što kasniji termin u trajanju tri tjedna jer su abnormalne bezvjetrice sve češća pojava čak i u najvjetrovitijim predjelima Europe. Ponovo smo letjeli iz Munchena, a stići do njemačkog aerodroma iz Zagreba vremenski je približno putu do Splita. Također ima dovoljno letova u last minute aranžmanima i to po povoljnim cijenama od 220 Eura na dalje + 50 Eura za prijevoz opreme.

Naš termin namijenjen surfanju bio je od 26.04. do 15.05. i kad smo stigli nije nas dočekao stabilan pasat već bezvjetrica i poneki pljusak. Takvo se vrijeme zadržalo prvih tjedan dana i uspjeli smo surfati samo jedan dan na južnom vjetru na famoznom «Ketchupu». I cijela godina do tada mogla se nazvati velikom pušionom, da smo išli 2 tjedna ranije vjetra ne bi vidjeli!! To smo vrijeme iskoristili za izlete, nogomet, samoubojstva iz zasjede i free climbing na impozantnu stijenu Roque Nublo.

No kad je pasat konačno probio imali smo konstantan vjetar jačine od 15 do 30 čvorova koji nije izostao niti jedan dan. S valovima nismo baš profitirali iako smo vodili računa o plimi i oseki, ali svejedno se dalo vježbati osnove bottom turna, cut backova i pronalaziti rampe za više skokove i back loopove. Iako smo bili nabrijani vježbati freestyle velika gužva na Pozu i «poznate face»
koje se još uvijek muče s trikovima od prošle godine (stvarno se ne vidi veliki napredak, jako loš dojam npr. sestara Moreno!), opredjelili su nas za soul surfing na Vargasu gdje je bilo svega par zaljubljenika u sport i manje rupa u vjetru ali i čvor dva slabije. Kad nema gužve a ima vala, voziti vejvušu i 5 kvadrata stvarno je ono zbog čega smo i počeli surfati desetak godina ranije!!!

Dado - touch the sky Draško backloop

Što se tiče čisto turističkog aspekta našeg izleta peti mjesec nikako ne bi preporučili, izlasci su vrlo monotoni bez tisuća turista sa sjevera željnih sunca. Ali da se sve ne svodi samo na zabavu, dali smo si truda i napravili intervju s Vidarom Jensenom N-44, aktualnim wave prvakom i posjetili smo tvornicu Proof dasaka kroz koju nas je proveo Vidarov brat Orjen. Transkript intervjua uskoro će osvanuti na našim stranicama, a i repotraža o Proof-u tu je za koji dan.
Najčešća pitanja vezana uz ovakav izletić odnose se na financijsku računicu. Sigurni smo da sa 1000 E. možete uživati surfajući 3 tjedna ako vam je Adad sklon (asirsko-babilonski bog vjetra). U to su uračunati i prijevoz i smještaj i hrana i rent-a-car i benzin i razglednice i osiguranje i sve ono što vam treba da se stvarno dobro provedete.

galerija slika sa Gran Canarie


(c) WSurf 2004. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.