glavni izbornik

Reklame

reportaze
Putovanje KRETA (18.-25.9.2006)


pišu: Helena i Marijan Claudius

Knossos: 3000 g.pr.n.e.

Odmah na početku treba reći da naše putovanje nije bilo surferskog karaktera, već nam je primarni cilj bilo istraživanje i razgledavanje Krete, i to u take-it-easy stilu. Unatoč tome, ovaj report govori i o tome kako i gdje se na Kreti može i surfati, i što surferi tamo mogu očekivati.

Jedan od glavnih kriterija bio nam je da krećemo u ponedjeljak (tako nam je jedino odgovaralo) pa smo imali poteškoća sa pronalaskom bilo kakvog aranžmana koji bi kretao iz Zagreba. Odlučili smo se za polazak iz Beča s direktnim letom za Heraklion, iako je bilo i kombinacija s polaskom iz Ljubljane, pa presjedanjem u Ateni, ali svakako prekomplicirano. Heraklion (Iraklio) je 4. grad u Grčkoj po veličini, i najveći na Kreti s oko 270.000 stanovnika. Ako nemate potrebe za gradskom vrevom, savjetujemo da ga izbjegavate u velikom luku. No, kad ste već tamo, nemojte propustiti pogledati arheološki muzej s iskopinama iz Knossosa, i naravno, samu palaču Knossos koja je svega nekoliko kilometara sjeverno. Kao jedno od najstarijih civilizacijskih ostataka u Europi, neće vas ostaviti ravnodušnim.

Bili smo smješteni cca 30km istočno od Herakliona, u mjestu Malia. Za sve one željne plaže, kupanja, sunčanja, finog sitog pijeska, ovo je pravi raj. Ali i za one (mlađe) željne (burnog) noćnog života. Naime, u Malii su nebrojeni kafići, disko klubovi, barovi, od kojih gotovo svi rade do 7 sati ujutro, restorani su talijanski, meksički, indijski, talijanski, irski (pubovi), i naravno grčki, a na ponudi su i striptiz barovi i sexy shopovi ako netko ima takvih potreba. Noćni provod je ovdje zagarantiran. Za one željne romantike i malo mirnije atmosfere, preporučamo Agios Nikolaos, još 30-ak km istočno, kojeg karakterizira «jezero» (u kojem se navodno i božica Atena kupala) okruženo mnoštvom ugodnih resotrana i kafića.

Malia: palme i subtropska klima, u pozadini planine s obiljem snijega po zimi Agios Nikolaos: jezero

Na ovom području za one koje interesira surfanje, stvar i nije tako dobra, iako su uvjeti idealni. U ljetnim mjesecima zagarantiran je NW vjetar (Meltemi) s otvorenog mora u prosjeku snage 4-5Bf, on shore, sa savršenim pravilnim valovima. Loša je stvar što se na potezu od Herakliona do Malie, niti dalje do Agiosa Nikolaosa nema nigdje za iznajmiti opremu, barem je mi nismo našli. Na karti postoje znakovi za surfere kod Hersonissa, ali ništa od toga nismo vidjeli. Ili nismo dovoljno dugo tražili, ili ti centri jednostavno ne rade, ili ih nema. Također, na moru nismo vidjeli niti jednog surfera, što se činilo kao nepotrebno «neiskorištavanje» vjetra.

Dakle, ako odlučite kombinirati buran noćni život sa živopisnom slikom grčkog mjesta podređenog mladima, opremu za surf ponesite sa sobom. S druge strane, ako vam nije stalo do tulumarenja i izležavanja na bikini plažama, a surfanje je vaš život, uzmite rent a car (npr. Chevrolet kalos na 5 dana će vas stajati 100EUR, u vrhu sezone 150EUR) i uputite se u Palekastro, nedaleko od Sitie. Do tamo kilometarski nema puno, kojih 100-njak km, no cesta ide kroz planinu prema kojoj se naš Velebit čini kao brdašce, a cesta je loša i vijugava, pa će vam trebati cca 3h. U samoj Sitiji se nema štogod za vidjeti, jer se radi o manje turističkom, a više «običnom» gradu. Kafića i restorana naravno, ne nedostaje, ali ništa orginialno ni specifično. Stoga nastavite prema jugoistoku kojih 15km, prema Palekastru.

Sitia: najveći grad na istoku Krete Vjetrenjače u pozadini: vjetra ima koliko čovjek poželi

I tu počinje odlična surferska priča. Pored Palekastra, na plaži Kouremenos, postoji idealan spot za freestyle, slalom, speed – više/manje, totalni flat, vjetar side shore, fini pijesak, nema kupača, vjetar idealan, a opremu možete rentati u surf centru. Pristup je odličan, parking besplatan, u blizini odličan i jeftin restoran.

Statistika vjetra govori baš kao da je izašla iz najljepšeg sna: u ljetnim mjesecima svaki dan puše prosječno 6 Bf, a broj dana u mjesecima s 4 Bf  i više je kako slijedi: travanj=22, svibanj=20, lipanj=22, srpanj 26, kolovoz 27, rujan=23, listopad=22 dana, čime je taj spot jedan od najvjerojatnijih spotova da ćete se nasrfati u Grčkoj (ili Europi općenito). Osim odlične plaže (za onog kome je i do kupanja), ima i hladovine i zavjetrine, čime vaše bolje polovice neće biti izložene vjetru niti dobiti upalu uha. Početnicima se nudi škola, i najam opreme, kao i čuvanje opreme ako imate vlastitu. Za detalje o centru i spotu pogledajte www.freak-surf.com. Ovdje imate i sve cijene za rentanje i školu, čak i preporuku za smještaj u okolici, telefone i e-mailove.

Kouremenos Surf centar u Kouremenosu

Ako će vam postati dosadno svaki dan surfati na 6 Bf, ili ako ćete poželjeti dan odmora, nema problema. Nedaleko od Palekastra je poznata Vai Beach, ili Palmina plaža, sa prekrasnom palminom šumom i prekrasnim pijeskom za kupanje uz veliku plantažu banana. U Blizini je i manastir Toplu, kao i jedna od 4 Minosove palače, smještena u Zakrosu.

Vai Beach: plaža okružena šumom palmi

I za Kraj, ako niste znali, Kreta ima oko 600.000 stanovnika, najveći je grčki otok, izdužen cca 250km, na najširem dijelu širok oko 60km, na najužem 12, a po geografskim karakteristikama izrazito je brdovita s najvećim vrhom od 2.456m. Snijega po zimi ima napretek, ali, koliko smo čuli, za skijanje ili boardanje ipak krenite putem Alpa.


mala galerija slika


(c) WSurf 2006. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.