glavni izbornik

Reklame

reportaze
Olujna Bura, Stupice 14.11.2004


piše: Marin Mavra

Nakon 4 sata vožnje iz Zagreba stigli smo u kamp Stupice kod Premanture. Na putu smo stali kod OMV-a iznad Rijeke i uz kavicu uživali u pogledu na Krk koji se nalazio u oblaku vodene prašine. Točnije linija vodene prašine prostirala se od sredine Rijeke pa sve do Cresa. Nas sedmorica (odvažnih ili ludih?) s laganom strepnjom smo razmišljali što nas čeka u Premanturi.
Ekipa Marko i Nikola odlučili su se za Ližnjan, a mi, Kruno, Danko, Šuba i ja za Stupice. U Stupicama nas je dočekala bura od izmjerenih 25-35 čvorova i prilično apokaliptičan pogled na more i valove. Dok smo složili opremu, bura je pojačala na kojih 40-50 čvorova, što više nismo mogli izmjeriti jer nam puknuo anemometar. Na prvi pogled izgledalo je prilično hladno, ali more je bilo toplo, oko 17 C i nakon adrenalinskog šoka od ulaska u zakuhano more zima je bila zadnja na pameti. Ja sam imao samo neoprensku traku oko glave i nisam imao rukavice i ni u jednom trenutku nije mi bilo zima.

Nakon početne skepse skužili smo da je spot odličan, uvala sa šljuneanom plažicom pruža sigurnost i kod najjačih refula a i na otočiau preko puta može se odmoriti i skupiti snaga za nastavak jedrenja. Vjetar je malo okrenut u odnosu na valove koji su bili 1-1,5 m visine i odlični za skokove na lijeve uzde i šibanje niz val na desne. Oko 13 sati je tako zaderalo da je nosilo pjenu preko svih valova. Po procjeni nas koji smo bili u moru refuli su bili sigurno preko 60 čvorova, a ispod 40 nije niti padalo.


Po putu nazad smo se malo nauživali straha preko Riječkih vijadukata i Grobničkog polja gdje nam je dobro zašamaralo kombi dok smo se nevjericom gledali skoro iščupane prometne znakove. Sve u svemu bio je dan za pamćenje.

galerija slika


(c) WSurf 2004. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.