glavni izbornik

Reklame


Formula windsurfing i slalom u Bolu
(13.06.-15.06.2003)


piše: Kičma
slike: Emil Vargović

Paralelno sa velikim freestyle spektaklom u Bolu na Braču održana je i treća regata za Adria Cup u disciplinama slalom i formula u organizaciji KJD Zagreb. Regatu su mnogi natjecatelji shvatili ozbiljno i potrudili se doći par dana ranije ne bi li se dodatno natrimali i natrenirali. Uvjeti za trening su bili savršeni, svaki dan puhao je maestral jačine 4-5 bofora, tako da su čak i slalomaši došli do prilike za odmjeravanje snaga prije regate.

Prvi dan regate, nakon prijava, zapuhao je lagani maestral (7-10cv) i regatni odbor je odlučio da se krene s disciplinom formula windsurfing. Neki od natjecatelja, a medju njima i jedan od favorita, Stojan Vidakovič (Starboard/Gaastra/Deboichet), računali su sa uobičajenim jačanjem meastrala i odabrali manja jedra i time si prepolovili šanse za uspjeh jer meastral jednostavno nije pojačao.
Vladan Desnica (Starboard/Gaastra/C3), Janko Kapeli (Starboard/North/Drake) i Marko Sekulić (Starboard/Pryde/Mesarič) izdvojili su se iz gomile več na startu i vodili borbu za prvo mjesto. Kapeli je demonstrirao koliko se oštro može penjati u vjetar dok su druga dvojica više forsirali brzinu nego kut. Nakon prvog kruga Desnica i Sekulić krenuli su na lijevu stranu polja dublje u kanal, a Kapeli se odlučio držati obale što se pokazalo kao velika greška jer vjetar tamo jednostavno nije bio dovoljno jak, a u kanalu je orcanje dodatno olakšavala i povoljna struja. Istu tu struju odlično je iskoristio Marko Orešković (Starboard/Gaastra/Select) koji se odlučio za samo jedan okret u drugoj orci i opasno se prilibližio Sekuliću koji je sada već dosta zaostajao za vodećim Desnicom. Do cilja se ipak ništa nije promijenilo, Desnica je završio prvi s velikom prednošču, Sekulić drugi, a malo za njim cilj je prošao i Orešković.
Pošto je prva trka bila iznimno duga i naporna (prvi je vozio 45 min), a vjetar nije pokazao želju za jačanjem, regatni odbor odlučio se za skraćivanje polja. Što zbog skraćenog polja, što zbog toga što je vjetar malo ojačao, drugi kurs se pretvorio u brzinsku borbu sa što manje okreta u kojoj su se najbolje snašli Vidakovič i Sekulić, zauzevši prvo i drugo mjesto, a Desnica se nakon nešto lošijeg starta ipak uspio probiti na treće mjesto.


U subotu se odvozilo još tri kursa po nešto jačem maestralu no, još uvijek nedovoljno jakim za izvedbu slaloma. Borba u vrhu izmedju Desnice i Vidakoviča se nastavila, no ovog puta u korist Vidakoviča koji je odnio dvije pobjede i jedno drugo mjesto, a Desnica obratno. Odličan kut i veliku brzinu u ovim malo jačim uvijetima demonstrirao je Hrvoje Čipčić-Bragadin (AHD/Pryde/Select) koji je dva puta završio treći ispred Sekulića i time mu se opasno približio u borbi za treće mjesto, no u zadnjem kursu toga dana napravio je pogrešku i premalo ispenjao bovu od orce koja se nalazila u zavjetrini i oko koje je vjetar puhao iz drugog smjera. To je iskoristio Sekulić napravivši još dodatna dva repiketa i prestigavši Čipčića i mladog asa Berlengija (Starboard/Gaastra/Deboichet) i tim trećim mjestom zacementirao se na trećem mjestu ukupnog poredka.
Navečer je uslijedila odlična i obilna večera u meksičkom restoranu "Papaya" nakon koje se večina natjecatelja preselila u obližnje kafiće na dodatno alkoholiziranje.

Zadnji dan regate zaderala je jaka tramontana. Natjecatelji su bili pozvani za start formule no, zbog jačine vjetra 15-25 čvorova, odluka je pala da se vozi slalom. Slalom je naravno bio prava poslastica za gledatelje jer je polje bilo postavljeno u neposrednoj blizini Zlatnog Rata. Naš Vladan Desnica odnio je prvo mjesto u prvoj trci ispred Vidakoviča, a nova faca u polju, Dalen Geromella (F2/Pryde/Puu), završio je na fantastičnom trećem mjestu s obzirom da mu je ovo tek drugi slalom u životu.
Drugi slalom rasturio je veliki povratnik Ivan Belamarić (AHD/Arrows), kojem ovo zasigurno nije drugi slalom u životu, ispred Desnice i Vidakoviča i time se ugurao u borbu za prvo mjesto slaloma.
Treći slalom bio je borba na sve ili ništa pošto se već na tri slaloma najslabiji rezultat odbacuje. Favoriti Desnica i Belamarić odvojili su se već na startu od ekipe, a Desnica se s nešto većom brzinom prvi dokopao bove. To vodstvo je zadržao sve do predzadnje bove kada se neposredno prije okreta poskliznuo i mnogi su ga već vidjeli katapultiranog u moru, no ovaj se nekim čudom izvukao i uspio dovršiti jibe. Belamarić je izveo svoj prepoznatljiv superradikalan okret no ipak nije uspio skinuti Desnicu tako da je ovaj osigurao prvo mjesto u slalomu sa dvije pobjede, Belamarić je ostao drugi, a treće mjesto je pripalo Vidakoviču.
Treba pohvaliti i Uršku Kavčič iz Ljubljane koja je bila jedina natjecateljica pa je vozila zajedno s muškima i uspiješno završila sva tri slaloma.

Nakon 3 slaloma ostalo je još vremena za jedan kurs. Desnici i Vidakoviču bilo je na samom početku jasno da će onaj tko pobijedi u ovoj trci biti i ukupni pobjednik u disciplini formula windsurfing. Pod ovakvim pritiskom bolje se snašao iskusni olimpijac Vidakovič i uvjerljivo dobio finalnu trku, a Desnica, prestigavši Čipčić-Bragadina u zadnjoj mezonavi zauzeo je drugo mjesto.
Pošto su sada prve tri pozicije u formuli bile fiksirane, a i zato što su svi popadali od umora, regatni odbor na čelu za sucem Gojkom Berlengijem odlučio se za proglašenje kraja regate unatoč tome što je vjetra još bilo za možda jednu trku. Ovo nikom nije teško palo jer je većina natjecatelja već taj dan kretala na put od 400 i više kilometara.


Nakon proglašenja pobjednika koje se održalo ispred Bol-Bic-Centra svi su pojurili na zadnji trajekt koji na svu sreću i nije bio zadnji. Na kraju su se svi složili da već dugo nije bilo ovakvo dobre regate na našim prostorima. Svaki dan vjetar, lijepo vrijeme, odvoženo 6 kurseva i 3 slaloma, obje discipline neizvjesne do samog kraja, odlična organizacija, velik broj natjecatelja (s obzirom da je ipak ova lokacija prilično udaljena)...Ukratko - savršeno!

Rezultati


(c) WSurf 2003. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.