glavni izbornik

Reklame

regate
Viganj 2003, Otvoreno Državno Prvenstvo Hrvatske


piše: Marko Sekulić
slikao: Božo Vukičević, (Copyright "Slobodna Dalmacija")

Gužva na startu slaloma
GUŽVA! Gužva na moru, gužva u campovima, gužva u trgovinama, restoranima – GUŽVA!!! Znaci, sve je OK, regata će opet biti ona prava!
I zaista, već prvi dan na prijavama na ovu našu najjaču racing regatu (koja se inače boduje i za Kup Hrvatske, Adria Cup, Super Cup, Češko i Madjarsko Državno Prvenstvo i još poneki Super-Ultra-Deluxe Cup) svima je bilo jasno da je posjećenost opet rekordna – sve skupa 64 natjecatelja, od toga 54 u formuli, 45 u slalomu (naravno, većina se natječe u obje discipline) i još 4 natjecateljice, u svakoj disciplini po dvije.

Nakon prijava sve je bilo spremno da se krene sa prvom trkom u disciplini Formula. Možeš mislit...Naravno da nije bilo sve spremno jer je drugi gliser (čiji je zadatak da se usidri na bovi od orce i provjerava prolaze) misteriozno »zakasnio na trajekt«?!?! Unatoć tome propustu regatni odbor na čelu sa sucima Gojkom Berlengijem i Draženom Zdelarcem odlučio je da se krene s prvom trkom.
Po jugu jačine desetak čvorova iz gužve su na startu najspretnije izletjeli favoriti Vladan Desnica (KJD Zagreb) i Stojan Vidaković (Sidro Maribor), a i mladi as Ante Berlengi (KJD Jadrija) i autor ovog teksta nisu pokazali puno respekta prema favoritima i ravnopravno smo se borili za vodeće pozicije. Gornju bovu prvi je okrenuo Stojan, drugi Ante, ja treći, a odmah iza mene Vladan. Vladan me prestigao u vožnji niz vjetar, a u drugom krugu su se sve pozicije izmjenile. Vladan se probio na prvo mjesto forsirajući ekstremno dobar kut, Ante je napravio grešku jer se odlučio držati obale, Vidaković je prerano okrenuo pa nije uhvatio bovu od orce, a ja sam se ni kriv ni dužan našao na drugom mjestu koje sam i zadržao do cilja iznenadivši najprije sebe, a onda još i poneke navijače s obale.
Poslije prve trke regatni odbor je donio pravu odluku da se bez glisera na gornjoj bovi ovako ozbiljna regata nemože izvesti (bilo je vrlo »sumljivih« prolaza) i natjecanje je za taj dan prekinuto. Ostatak dana proveli smo odmarajući se i diskutirajući u stilu »trening je jedno, regata drugo« itd.

Drugi dan regate je za razliku od prvog puhao maestral, a za još veću razliku od prvog, sve je bilo spremno i gliser je »uhvatio« trajekt. Polje je bilo postavljeno, a ja sam procijenio da je start na lijeve uzde prilicno favoriziran. Nažalost, nakon mene to je procijenilo i dodatnih 20-ak natjecatelja i start druge trke pretvorio se u borbu na život i smrt. Vidaković se uspio izvuci iz gužve, Desnica je izletio prerano tako da je morao napraviti još dodatni okret oko bove i startati još jednom nakon svih, Berlengi je izveo odličan start na desne uzde, a ja sam ostao u zapečku i bio prilično zadovoljan što sam izvukao živu glavu. Za prvo mjesto se vodila borba između Stojana i Ante od kojih je u cilju uspješniji bio Stojan, treći je bio Juptner Patrik iz Ceške, a Vladan se probio na izvrsno četvrto mjesto (s obzirom na to da je još jednom startao).

Start formule je uvijek bio zanimljiv

Start slijedeće trke bio je još jače začinjen adrenalinom jer se još više ljudi odlučilo forsirati start bez prednosti (na lijeve uzde) i to nije moglo a da ne završi spektaklom. Za to je bio najzaslužniji dugogodišnji ekspert starteva na lijeve uzde Simon Sedmak iz Kopra i u velikom stilu se sa pramcem svoje daske zapiknuo u petu jedra najstarijeg učesnika regate (Tibora Fekenczya, 1941. godište) i napravio prvi korak u redizajnu svoje formule u katamaran. Start je naravno bio prekinut i regatni odbor se odlučio da ipak malo podigne desnu stranu startne linije i zabavi je bio kraj.
Ponovljeni start bio je nešto dosadniji, ali je zato trka bila zanimljiva. Vidaković je pokazao da ne misli više ispuštati prva mjesta, Ante Berlengi je dokazao da drugo mjesto nije bila slučajnost, a naš najjaci favorit, Vladan Desnica je malo podbacio i zauzeo treće mjesto.
Nedugo zatim krenula je i četvrta trka koja je pružila još jednu borbu starih znanaca u polju, Stojana i Vladana, a u borbi za vrh pridružio im se još jedan stari znanac, iskusni Martin Sladky iz Ceške. Stojan je uhvatio još jednu pobjedu, Vladan još jednom drugi, a treći je ostao Sladky. Nakon ove trke vjetar se misteriozno ugasio i to je bio kraj natjecanja za taj dan.

Treći dan regate krenuo je ranojutarnjom tramontanom, a oko podne joj se još pridružio i maestral i uvjeti su postali savršeni za slalom. Zbog ogromnog broja učesnika odlučeno je da će se voziti samo tri kvalifikacijske skupine u kojima prva 4 natjecatelja idu direktno u finale, a oni koji se plasiraju od 5-8 mjesta u malo finale.
Prvo veliko finale pobijedio je Stojan Vidaković ispred Vladana Desnice i Martina Sladkog iz Ceške, a jedan od favorita, Ivan Belamaric iz Šibenika, ostao je bez rezultata jer su mu neposredno prije starta pukle špagice od trapeza. Od naših natjecatelja dobri su bili i Vido Jeramaz (LP Split) i Janko Kapeli (KJD Jadrija) na sedmom i osmom mjestu.

Slalom - Desnica, Sladky i Vidaković

Kako je i bilo za očekivati, vjetar je nastavio jačati i krenule su kvalifikacije drugog slaloma. Većina favorita plasirala se u veliko finale, a Ivan Belamarić je i ovog puta imao peh i prerano izletio na startu kvalifikacija i bio diskvalificiran.
U velikom finalu najbolje je startao Stojan Vidaković, a Desnica mu je bio za petama i lagano ga stizao. Vidaković je primijetio da mu se ovaj opasno približava i poceo nabijati sebe i Vladana u vjetar kako ga ovaj ne bi prošao, no u trenutku Stojanove nepažnje, Desnica je naglo skrenuo niz vjetar i probio se kroz Stojanovu sjenu na vodecu poziciju. Vodstvo je zadržao do cilja, a na drugo mjesto se impresivnim okretima probio Martin Sladky. Senzaciju je napravio i Kortvelyesi Miklos iz Madarske koji je opremom starom ni manje ni više nego 10 godina (prva slika, s brojem HUN 28) uletio u cilj kao peti i dokazao da u ovoj disciplini oprema niti nije toliko važna. Što se tiće naših, Janko Kapeli se opet dobro plasirao i napravio veliki korak prema osvajanju naslova Viceprvaka Hrvatske u slalomu, a u borbu za tron ukljucio se i sve bolji Dalen Geromella iz Pule.

Vjetar je sada vec postajao vrlo jak, a natjecatelje je čekao još jedan slalom. Vec u kvalifikacijama se vidjelo da mnogi imaju ozbiljnih problema s kontrolom jer je chop postao stvarno gadan, a ona prva dionica od starta do prve bove gdje se vozi s maksimalnom brzinom lagano niz vjetar djelovala je posebno brutalno. Nakon starta finala se naš Vladan Desnica našao negdje u za njega neprihvatljivoj sredini grupe i krenuo na sve ili ništa i nabio puni speed dok su skoro svi drugi, s razlogom, vozili »k'o po jajima«. Našem ludaku uspjelo je probiti se na vodecu poziciju no, nedugo zatim, izletio je na valu, uletio u spin-out i onda se u velikom stilu razletio na sve strane napravivši oko sebe ogroman oblak vodene prašine. Iako je bilo i nešto krvi, dobro je prošao jer se nitko od ostalih nije zaletio u njega. U ovom finalu na kraju su zabriljirali Česi na čelu sa Martinom Sladkim, Marekom Raškom na drugom i Martinom Hulinskim na trećem mjestu.

Vladan Desnica u jibeu

Sljedeće jutro su suci (a i vjetar) odlučili napraviti mali predah od slaloma i zakazali su tri trke u formuli. Velikih iznenađenja u cilju nije bilo, a jedino pravo iznenađenje je bio znatan pad vjetra neposredno nakon starta. Mene je to koštalo gubitkom dobrog plasmana unatoč odličnom startu, za razliku od Stojana koji je čak i s »malim« jedrom (10.5m2) uspio zadržati prvo mjesto. Desnica je s malim zaostatkom uletio u cilj drugi, a Simon Sedmak treći.

Prije šeste utrke ugledali smo »crtu« na horizontu i svima je bilo jasno što nas čeka. Oni dovoljno brzi zamijenili su jedra za manja, neki su samo stigli »izpeglat« najveća jedra, a neki (poput mene) nisu stigli ni to pa su uletili u start sa balonom od jedra. Crta je ubrzo došla i to s vjetrom jacine 22-25 čvorova. Za razliku od svih trka do sada gdje su takmičari birali onu stranu kanala gdje najviše puše, u uvoj trci je većina s ciljom »preživjeti« krenula tamo gdje puše najmanje i gdje je more najmirnije. U cilju je (osim u vrhu koji su opet zauzeli Stojan, prvi i Vladan, drugi) bilo dosta razlika i neki koji su do tada završavali u sredini sada su osvojili odlična mjesta, prije svega Fernando Kirigin (DSNM Volosko) treće i Hrvoje Čipčić-Bragadin (KJD Zagreb) peto mjesto. Unatoc tome što je vjetar ipak nakon prvog udara malo popustio, regatni odbor se odlučio otkazati predviđenu treću trku u formuli i postaviti polje za slalom, što je prilicno razljutilo one kojima je baš krenulo i koji su bili dobro pripremljeni za formulu po nuklearnim uvjetima.

Publike na plaži nije nedostajalo

Odluka da se nastavi sa slalomom je ipak bila prava jer je vjetar puhao jačinom od 20-25 čvorova do kraja dana, a pitanje pobjednika u slalomu još nije bilo sasvim jasno. I Martin Sladky i Vladan Desnica imali su isti broj bodova, a jedino što je Desnicu držalo u prednosti je pravilo da je pobjednik onaj tko je više puta tukao onog drugog. U svakom slučaju, slalom je bio stvarno zanimljiv za publiku jer su se ova dvojica cijelo vrijeme vozila bok uz bok, premda su potpuno različitog stila vožnje. Vladan je bio više samoubilacki raspoložen u brzini (cijelo vrijeme je vozio jedro od 7.6m2) i dosta oprezan u okretima, dok je ovaj drugi cijelo vrijeme izvodio superradikalne okrete, a nije toliko forsirao velika jedra, dapaće, vozio je »samo« 6.8m2 i 85 litarsku dasku.
Start četvrtog velikog finala izgledao je malo čudno bez Stojana Vidakovića koji se nije uspio plasirati, ali zato je tu bio naš Ivan Hitrec-Kiflec. Već nakon prvog okreta bilo je jasno da ce Sladky odnijeti još jednu pobjedu, a drugoplasiranom Vladanu je preostalo da potraži svoju priliku u petom slalomu. Treći je bio već ranije spomenuti Mađar na muzejskoj opremi (stvarno, svaka mu čast!), a i naš Kiflec je rasturio finale i plasirao se peti, samo pola metra u cilju iza Jana Skrepeka iz Ceške.

5 Slalom - borba Desnice i Sladkyog

Ostalo je još vremena i vjetra za peti slalom. Desnici i Sladkom je bilo jasno da će onaj od njih tko pobijedi ovaj slalom biti ukupni pobjednik i oba su startala odlično, isto kao i Janko Kapeli. Do bove je najbrži bio Desnica, drugi Janko, a treci je ostao Sladky. Ovaj poredak se nije mijenjao sve do ulaska u cilj, koji je prvi prošao Vladan Desnica i pokazao da je u odlučujućim situacijama onaj pravi, a na putu prema cilju je cijelo vrijeme gledao nazad da vidi da li ce Sladky skinuti Janka. I zaista, Sladky je ubacio u šestu brzinu i uspio neposredno prije cilja prestici Janka i izjednačiti se po broju bodova u ukupnom poredku sa Desnicom, ali to mu nije puno pomoglo jer je još uvijek Desnica bio od njega bolji u tri trke, a Sladky od njega u dvije. Ovo pravilo da se prvo gledaju međusobni susreti, a tek onda najbolji plasmani posebno je pogodilo Martina i dugo je kod sudaca tražio u pravilniku rupu kako bi ipak bio prvi, no u pravilima je jasno pisalo da je bolji onaj tko više puta tuče onog drugog.
Tako je Vladan Desnica postao ukupni pobjednik u slalomu, Martin Sladky zauzeo je gorko drugo mjesto, a Stojan Vidaković solidno treće. Od naših je Janko Kapeli upornim dobrim plasmanima u finalima osvojio titulu Viceprvaka Hrvatske u slalomu, a treće mjesto osvojio je Dalen Geromela iz Pule .

Vladan je ovom pobjedom u slalomu postao i pobjednik Adria Cup-a 2003 u slalomu, Stojan Vidaković zauzeo je drugo mjesto, a treće je osvojio Martin Sladky, unatoć tome što je izostao s regate u Bolu.
Vladan je naravno s dvije pobjede (Bol i Viganj) i pobjednik Kupa Hrvatske 2003 u slalomu, drugo mjesto je osvojio konstantno dobar Dalen Geromela (dva puta treći), a treće Ivan Belamarić iz Šibenika (drugi na Bolu i peti u Vignju).

Zadnji slalom - Sekulić pokušava uhvatiti Desnicu
Zadnji dan regate zapuhalo je jugo jačine 10-15 čvorova i čekao se start formule. Za razliku od slaloma, u formuli su prva tri mjesta bila dobro poznata i fiksirana (Stojan, Vladan, Ante), a u borbi za gorko četvrto mjesto bilo je još uvijek sve otvoreno. Meni je očajnicki trebala još jedna dobra trka kako bih odbacio još jedan slab rezultat koji me spustio na 9 mjesto ukupnog poredka. Znajuci to, startao sam na »sve ili ništa« i uspio sam se provući kroz ušicu igle i prvi se dokopati gornje bove. U vožnji niz vjetar me zbog moje taktičke pogreške prestigao Vladan i zadržao prednost sve do cilja (slika lijevo) , tako da sam završio drugi, što me ipak u ukupnom poretku diglo čak na četvrto mjesto.
Nakon ove trke startali smo još jednom, ali trka je bila prekinuta zbog preranog starta nekolicine njih, a nedugo zatim s druge strane kanala je došla crta od maestrala i napravila vakuum u polju i to je bio kraj natjecanja.

Nakon 7 trka u formuli Stojan Vidaković je još jednom dokazao da je u najmanju ruku »prof. Dr.« ove discipline osvojivši najmanji mogući broj bodova (5 pobjeda). Isto tako kao Stojan na prvom, uvjerljiv je bio i Vladan Desnica na drugom mjestu, a Ante Berlengi je trećim mjestom ostvario rezultat karijere (a tek mu je 19 godina) i postao Viceprvak Hrvatske. Ja sam se na kraju zadovoljio trećim mjestom u Hrvatskoj, ali ipak mi bolje zvuci četvrti u Vignju.

Urška Kavčić - i žene su ostavljale pokojeg muškog natjecatelja po jakom vjetru

U konkurenciji žena nisu bile podjeljene nagrade jer ni u slalomu ni u formuli nije bilo 3 prijavljene, koliko je minimum da rezultati budu važeci. Ipak, treba pohvaliti Anu Vran iz Kopra i Maju Krasić iz Zagreba koje su se hrabro sa muškom konkurencijom probijale kroz gužvu u formuli i Lucu Gadorfalvi iz Madarske i Uršku Kavčić iz Ljubljane koje su učestvovale u slalomu i po jakom vjetru ostavljale iza sebe pokoje natjecatelje jačeg spola. Luca je zauzela 33., a Urška 37. (SLO 888, na slici) mjesto od 45 ukupno prijavljenih za slalom.


Detaljni rezultati: formula windsurfing i slalom
galerija slika sa Vignja


(c) WSurf 2003. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.