glavni izbornik

Reklame

regate
Završena druga regata za Adria Cup na Jadriji pored Šibenika (20.5 - 23.5.2004)Bilo je super, svaki dan sunce, vjetar, puno natjecatelja, odlična organizacija i sve što obično ide uz ovu regatu.

Prvi dan regate »zaderao« je »donjak« (tako lokalci zovu termički vjetar koji puše odozdo) jačine 3bf. Bilo ga je dosta da se formulaši provozaju, ali suci su odlučili da ga je premalo za održavanje trka pa na kraju nije bilo ništa od toga…osim dobrog treninga za neke.

Drugi dan zapuhao je oštar još malo pojačan »donjakom« (10-20čv) i odvožene su 4 formula trke. Večina natjecatelja odlučilo je voziti manjim jedrom (9.8-11 kv) što se zbog prilično jakih refula i dosta grbavog mora pokazalo kao dobar izbor. Opet su u vrhu bili stari znanci, Vladan Desnica i Stojan Vidakovič (netom pristigli sa Europskog Prvenstva i potpuno utrenirani), a opasan je bio i Ante Berlengi koji je ove godine još napredovao i postao vrlo ozbiljna prijetnja Vladanu. Ipak, nakon prve 4 trke sve po starom, Stojan sa 3 pobjede prvi, Vladan s jednim »bullet«-om drugi, a Ante mu za petama. Dobri su bili i Fernando Kirigin koji se toga dana pretplatio na 4. mjesto u baš svim trkama i naš Marko Orešković – Čičar koji je napokon našao formu za ove malo jače uvjete (konačno si je nabavio manje jedro).


Nakon formule regatni odbor je postavio i polje za slalom (trebalo je izorcat izmedju Zlarina i Prvića), ali su zbog premalo vjetra otkazali slalom za neka bolja vremena. Nekima je bilo žao jer se čak i sa 6.5 kvadrata moglo lijepo glisirat, ali pravila su pravila – vjetar nesmije pasti ispod 15 čvorova!

U subotu je počelo veselo. Već ujutro zapuhalo je prilično jako jugo, ali ovog puta nije bilo chop-a pa su moji bivši kolege (ove godine pauziram s formulom) postizali znatno veće brzine s formulama nego po chop-u. Regatni odbor upotrijebio je svoj višak kreativnosti pa je umjesto uobičajenog štap polja opi#dio još dodatnu bovu odmah uz obalu što je jako razveselilo gledatelje na plaži.
U 5-oj trci Stojan je rutinski pobrao još jednu pobjedu, Kirigin je u ovim uvjetima nalik na Preluku (njegov domači spot) odlično odvozio i zauzeo drugo mjesto, a Ante opet treći. Vladan se malo zaje… s odabirom jedra (11.5) pa ga je rastegnulo na jednom okretu i završio je tek peti i požurio na obalu po manje jedro.
U sljedećoj trci Ante je napravio odličan potez (neznam da li je to vidio ili je išao na ono »ako prođe – prođe«). Jedini je startao na lijeve uzde i uletio na prvi reful od oštra (koji puše s juga) i taj ga je reful dignuo direkt do gornje bove daleko ispred svih koji su vozili po starom smjeru vjetra. Ubrzo se oštar proširio po cijelom polju, a ona dodatna bova kod obale je postala ekstremno interesantna jer ljudi nisu znali odakle bi je »napali« jer je bila iza muliča koji je smetao. Bilo je izuzetno »pametnih« riješenja, a i par odličnih katapulata. U drugom krugu Stojan je nagazio na gas ne bi li stigao Antu, ali Ante se nije dao i završio prvi i prestigao Vladana u ukupnom poretku. Moram priznat da mi je s obale bilo prilično teško gledati kako neki nabijaju puni speed u vožnji niz vjetar paralalno sa obalom po totalnom flat-u.

S ljeva na desno - Kapeli (2. mj slalom), Berlengi (3. mj. slalom & FW), Vidaković (1. mj. slalom & FW) i Desnica (2. mj. slalom)
Oštar osim što se proširio po cijeloj Jadriji (a proširio je i priličan broj formulaša; rijetko tko je ostao nekatapultiran) donio je i dodatno pojačanje vjetra i ogroman chop. Regatni odbor potražio je u polju mjesto gdje je chop baš najgori i tamo postavio polje za slalom.
U prvom slalomu briljirao je iskusni lokalac Janko Kapeli ispred Dalena Geromelle i Stojana, a u drugom je Stojan proletio prvi ispred Ante-a i Vladana i zauzeo prvo mjesto ukupnog poretka. U ovim totalno divljim uvjetima pokazalo se da lokalci idu odlično (ipak ovdje treniraju), a večina ostalih su ove uvjete dočekali nespremni. Od naših, Vladan je prvi slalom upao na okretu, ja sam totalno podbacio i zakasnio na start prvog slaloma, a u drugom sam zbog katapulta ispustio 3 mjesto. Još više su podbacili ostali natjecatelji našeg kluba koje je na momente mučila jedina hrabra ženska natjecateljica, Urška Kavčič iz Ljubljane.
Treći slalom je prvo poništen zbog preranog izlijetanja nekog bisera (CRO-133) sa startne linije, a u ponovljenoj trci je vjetar pao ispod minimuma. Na ponovljeni start čekalo se duuugo, ali suci su bili striktni i nisu htjeli dati trku s rupama u vjetru što je prilično razžalostilo one koji su se baš zagrijali.
Umjesto da nastave sa slalomom, suci su rekli da opet ide formula. Taman pred start formule vjetar je opet pojačao i uvjeti su bili sada već opasni. Prvu trku pobijedio je Stojan ispred Vladana i turboutreniranog Olivera Biljmana iz Umaga, a u drugoj je Vladan uvjerljivo pobijedio ispred Olivera i Dalena koji je već prošle godine pokazao da je odličan na jakom vjetru. Stojan se katapultirao (jednom mora i on), a Ante se opet suočio s činjenicom da ako hoće pobijediti Vladana mora biti dobar i po jakom vjetru.
Ove dvije zadnje trke prilično su promijenile ukupan poredak, Ante je ispustio drugo mjesto, a novopridošli Oliver se popeo na odlično 5 mjesto, samo bod iza Kirigina. Oliver je još jedan dokaz da se upornim treningom i voljom već u prvoj sezoni može puno postići!

U nedjelju nije puhalo niš pa su podijeljeni pehari, pa lagano domeka. Stojan je ovog puta dobio dva pehara, Vladan jedan za drugo mjesto u formuli, Ante 2 manja za 2 treća mjesta, a Janko jedan veći za drugo mjesto u slalomu. Osim Vladana koji si je prilično ugrozio šanse za Prvaka Hrvatske u slalomu (u Bolu ga neće biti) dodatni tragičar je i Dalen Geromella koji je imao isti broj bodova kao i Ante, ali je zbog slabijeg plasmana u posljednjoj trci izgubio, kako bi on rekao, peharaču…puuu… Kad su se svi spakirali, došla je bura pa su neki još malo trenirali za slijedeću regatu na Bolu.


mala galerija slika
ukupni rezultati za FW i slalom


(c) WSurf 2004. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.