glavni izbornik

Reklame

regate
Freestyle i slalom
Šibenik (15.10.-17.10.2004)na Jadriji je bilo promjenivo i čudno vrijeme
Evo prošla je još jedna regata za Kup Hrvatske, ovaj puta organizirana samo za disciplinu slalom, organizirana na Jadriji i Prokljanskom jezeru. To je trebala biti regata sa kliznim terminom, koja se organizira kad je prognoza odgovarajuća, tj. vjetrovita.

Ideja je u početku bila dobra, jer bi na taj način konačno imali pravi slalom u muškim uvjetima, na 25 i više čvorova. A za vikend su prognozirali i jaki južni i jugozapadni vjetar, što je obećavalo puno. No glupost je počela već u petak, jer su organizatori inzistirali da to bude prvi dan regate iako je prognoza bila dosta klimava. Naravno, na Jadriji je bila bonaca cijeli dan. Glupost se nastavila kada smo shvatili da glavni organizator regate nije KJD Jadrija (kome je termin za organizaciju regate bio dodijeljen - jer regate za Kup Hrvatske ne može organizirati bilo tko bez neke prvotne evaluacije i pristankom ostalih klubova), nego jedan lokalni klub sa Prokljanskog jezera, kojem nije bilo u interesu da se regata odvozi na Jadriji, negu je "zbog sponzora" inzistirao da smo na Prukljanu, za kojeg se zna da funkcionira isljućivo po buri (a zašto su oni uopće htjeli biti organizatori kad je prognoza već cijeli tjedan bila jugo nije nikom jasno).

Neovisno o organizaciji, subota je sto se vremena tiće bila zbilja čudna. Ujutro je lagano kišilo i puhao je jugozapadnjak do nekih 20 čvorova jačine, da bi oko 8.30h sve stalo i izašlo sunce. Popodne se nebo onda opet zatvorilo, došla je nevera i takva tuča da je cijela plaza i suma bila bijela kao da je padao snijeg cijeli dan. Nakon toga opet sunce i kratki rukavi.
Veče je prošlo dobro, surferska večera je bila na Prukljanu u jednom restoranu "sumnjiva morala" ;-), sa živom muzikom i puno alkohola. Bend, čiji je gitarista ujedno bio i glavni organizator uredno je peglao žesticu većinu večeri. Inaće, njihov nastup očekuje se i na Hallowindu u Puli kroz 2 tjedna. Sve u svemu dobra zafrkancija i puno smijanja, jedan od boljih surf partija u zadnje vrijeme i to cu rado pohvaliti.

Da bi zadovoljili sponzore iz Bilica sa Prukljana, a da ipak nešto i odvozimo, dogovorili smo se sa organizatorom da se zadnji dan regate nadjemo ujutro na Jadriji, probamo odvoziti što se dade, a popodne da se svi družimo i pokažemo se na proglašenju na Prukljanu.

tramontana je iskrsnula od nikuda
Nedelja je osvanula slično kao i subota, s Donjkom (lokalni južni-jugozapadni vjetar) jačine do nekih 15tak čvorova. No sve je opet stalo nesto iza 8h. A tada iz vedra neba okrene na tramuntanu! I to fest. Sunčano i 25-30 čvorova! A od organizatora ni o. Složio sam 4.5 i istrčao s Echidom 80. Inaće, Svein Rasmussen tvrdi da je to pravi naćin izgovora za tu wave dasku, jer da izraz EŠID (ali pise se Acid) potjeće od staro-polinezijske inačice i zapravo znaći "onaj koji se pari sa albatrosom". A kako oblik pisanja "Acid" može lagano proći u engleskom govornom području, a taj pojam istovremeno označava duh ove daske čiji je produkt brzina, visoki skokovi i sloboda, odlučili su se da to ime i ostane. No dobro, natrag na regatu. Nedugo nakon toga, javio se organizator sa Prukljana, da je i gore probilo i da ima za petice i da dodjemo svi gore. On je gore s brodom te čak i da se odluci doći natrag na Jadriju, za to mu treba više od 2 sata. Tako smo se mi onda spremili i uputili na Prukljan. A tamo naravno katastrofa.

Refuli preko brda, od 10-30 čvorova, vjetar promjeljiva smjera. Polje je ipak postavljeno i agonija starteva i prekida regata počinje. Mislim da smo startali oko 20 puta, nakon čega bi se trke ubrzo i prekinule. Jer kad bi netko u polju ostao negdje plutati to je znacilo neregularni uvjeti - prekid jedrenja. Takav kaos u mojih 15 godina regatavanja jos nisam doživio. Uspjeli smo odvoziti jedno jedino jedrenje u koliko toliko ok uvjetima (iako su se pojedinci uljučujući mene opet bunili) u kojoj je zasluženo pobijedio Ante Berlengi, pa ja, pa Dalen Geromella, pa Janko Kapeli. Ali kako je za regatu trebalo imati 3 odvožene trke, na kraju nam taj rezultat nije pomogao. Naime, ni jedno jedrenje se više nije privelo kraju. A u međuvremenu je meni pukao bum, tako da sam se malo ranije vratio na obalu i spasio tog mučenja.

Nažalost ni freestyleri nisu imali više sreće. Petak i subotu ni za njih nije bilo dovoljno vjetra, a kako ih se u nedjelju na Prukljanu većina uopće nije pojavila, organizator preostale nije niti slao na vodu.

Pozitivno je bilo da se među takmičarima našlo i nešto novih ambicioznih slalomaša, poneki i sa dalekog sjevera jadrana (Pula i Rijeka), a nadamo se da će se pojavljivati i ubuduće. A da je regata dobila i međunarodni karakter pobrinula se sve brža i bolja Urška Kavčić iz Ljubljane.

Vikend koji je obećavao puno, donio je dosta malo, barem nama jadnicima iz šibenskog akvatorija. Ostatak jadrana (barem sjeverniji dio) imao je ovaj puta cini se vise sreće. No sve u svemu ideja kliznog vikenda i nije tako loša, samo izgleda treba biti pažljiviji s realizacijom. Na slijedećem sastanku vidjeti ćemo da li će se ta ideja održati i za slalom regate dogodine.


(c) WSurf 2004. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.