glavni izbornik

Reklame

Windsurfing - home
Oliver Biljman - tajna uspjeha je u treningu


pripremio: Jaša Čalogović

Za početak, da se predstaviš našim čitateljima, možeš nam reći gdje živiš i čime se baviš kad ne surfaš?
Rođen sam i živim u Umagu. Bavim se uzgojem cvijeća budući da jako uživam u ljepoti i miru koji taj posao pruža.
Kad ne surfam uglavnom radim ili vozim MTB po brdovitoj Istri, odem u teretanu...

Kako je započela tvoja ljubav prema jedrenju na dasci?
Bilo je to na ljeto 87. Kao klinac sam jedrio na optimistu. U klubu je bilo nekoliko starih odbačenih surfova koje nitko nije znao koristiti. Iz znatiželje smo jedva skrpali neki klimavi komplet i bacili se na ljetnu zabavu. Sve što smo tada znali o upravljanju surfom je - nagnes jarbol naprijed i okrećes od vjetra ili nagneš nazad i ideš prema vjetru. Ostalo sam polako naučio nabijajući žuljeve. Teško je kad ti nema tko pomoći, a znalo je biti dana kad sam jedva mogao držati žlicu u ruci. Doduše znatiželja je uvijek prevladavala.

Koliko dugo se već baviš ovim sportom i kako to da si se odlučio natjecati?
Surfam od 87; na regate sam krenuo tek kad sam počeo surfati na formuli, a to je od 2004. Prije toga s manjom opremom baš i nije bilo moguće učestalo i stvarno kvalitetno trenirati.

Koji su ti dosadašnji najveći uspjesi?
Prvak Hrvatske u klasi formula 2005 i 2006. 16 mjesto na Eurocup regati održanoj u kolovozu 2006 na Silvaplani u Švicarskoj, sa tri odvožena plova unutar najboljih 9 od kojih je najbolji rezultat bilo 4. mjesto. Bila mi je to prva regata te jačine pa sam zato sa rezultatom jako zadovoljan.


Koliko dana treninga je potrebno skupiti godišnje da bi čovjek bio konkurentan na regatama? Koliko dana godišnje na vodi ti imaš?
Što više to bolje, ali važno je kvalitetno i svjesno trenirati inače je sav trud uzaludan.
Od 2004. - godišnje nakupim i do 243 glisirajuća treninga ne kraća od sat vremena, naravno zahvaljujući formuli. Od toga na wave (jedro 5.3m2 + daska 70lit.) opremi godišnje odsurfam od  najmanje 42 do dosada najviše 78 dana.

U čemu je tajna da si u tako kratko vrijeme došao na sam vrh u hrvatskom slalomu i u formuli? Da li je to talenat, trening ili nešto treće...
Gore je odgovor na to pitanje - trening.

Koji ti je najljepši spot za surfanje?
Po jugu mi je najljepše na Punti u Umagu - odličan val za skakanje i rajdanje.
Po buri Savudrija sa valovima i do 3 metra (zimi).

Tko ti je najžešći suparnik na regatama?
Na domaćim regatama je za sada najtvrđa kost Stojan Vidaković. Svaka mu čast, taj stvarno grize, ali ipak ne treba zaboraviti da se pripremao za dvije olimpijade i da je na onoj na kojoj je sudjelovao osvojio 11 mjesto.
Stojane, tvoj otpor daje mi još više snage! RESPEKT :)

Osim treniranja slaloma i formule, da li ti padne na pamet koji puta isprobati neki freestyle trik, odvoziti dobar wave ili te to ne privlači?
Wave - pa surfanje bez toga ne ide!
Od 2000-te sam naučio vrtiti front loop bez greške, tu i tamo uspije i koji back loop, a sad trenutno imam pik na push loop koji jos nisam doskočio, ali blizu sam. Sreća mi je što po buri skačem na desne uzde, a po jugu na lijeve tako da sve što znam vrtim na obje strane.

Svi znamo da je natjecateljska oprema jako skupa. Kako dolaziš do sponzora za opremu i novaca za odlaske na regate? Nagradni fondovi na regatama nisu baš dostatni da se pokriju neki veći troškovi...
Nakon što sam završio osnovnu školu svu sam svoju zarađenu ušteđevinu trošio na surf opremu, bez pomoći roditelja. Znao sam što sam htio i za to sam radio. Nije bilo skijanja, skupih izlazaka i drugih sr*nja. Za mene je postojalo samo surfanje i bicikl, do te mjere da sam kao klinac imao i prikolicu na kojoj je bila vezana oprema koju bi zakačio za bajk. Najteže je bilo onako crknut nakon surfanja odpedalirat do kuće sa svom opremom. Kolko je tu tek bilo bježanja iz škole zato što puše...
Od prošle godine imam konačno i konkretnog sponzora, tvrtku TEHNOMOBIL iz Zagreba. Što se tiče opreme - tu je North Sails, Starboard sa formulom i Thommen za slalom.
Moram priznati, lakše se diše, a otvaraju se i novi horizonti.

Da li si zainteresiran uključiti se u olimpijsku klasu RS:X?
Jedino što mi se ne sviđa kod olimpijske klase je što uključuje i surfanje po vjetrovima ispod 7 čvorova bez glisiranja. Za mene je surfanje vrlo zabavno, ali samo dok se glisira.
Postoji mogućnost da 2012. u Londonu zbog jačih vjetrova kao klasa bude odabrana formula a ako tako bude, dat ću sve od sebe da za Hrvatsku osvojim zlato.

Koja ti je najdraža kombinacija za surfanje? Koja daska i koje jedro? Naravno pod uvjetom da možeš birati jačinu vjetra... :)
4.5 kvadrata, wave daska od 70 lit. i vjetar iznad 40 čvorova.


Da li bi i ostalima savjetovao da pokušaju voziti slalom ili formulu? Interes za formulu polako opada kod nas, što se vidi po jako malom broju hrvatskih natjecatelja prošle godine. Koji je po tvojem mišljenju razlog za to?
I ja sam nekad bio, kao i većina wavera, protiv velikih jedara. Ali sve se mijenja, nova oprema je sve bolja i stabilnija, a time i lakša za upotrebu.
Kome je dosta maštanja o surfanju koje se rijetko dešava, beskonačnog čekanja vjetra koji rijetko dolazi... nek nabavi polovnu formulu i jedro od 10 do 11 kvadrata. Za mene je formula u podneblju u kojem živimo toliko zanimljiva i privlačna da ju stavljam definitivno ispred wave-a. Brzina koja se postiže pri vjetru od 8 čvorova, u orcu iznosi i do 15 čvorova što definitivno nije sitnica, a i daleko je od dosade kad savladaš tehniku pa uživaš bez napora. Formula surfanju dodaje treću dimenziju. Ja iz Umaga odsurfam do Kopra, Poreča, Grado u Italiji... Formula pruža također nove mogućnosti. Maksimalna brzina koju sam postigao na njoj je 29.7 čvorova sa 11 kvadrata i da ne nabrajam dalje...
Zamisli, bez živciranja završiš radni dan i znaš da će biti dovoljno vjetra kad dođeš do mora... ZAKON!

I za kraj, što te najviše privlači kod windsurfinga: adrenalin, osjećaji, sport...? Što bi poručio svima onima koji nisu probali ovaj sport ili se tek bore sa prvim koracima na dasci?
Sve je kod surfanja super! Natjera te da manje radiš i više uživas, živis prirodnijim i zdravijim životom... šta još čekate, čitajuci ovo - bješte na more i uživajte!

ALOHA, CRO-7

galerija slika


(c) WSurf 2007. Sve prijedloge, sugestije i komentare šaljite webmasteru.